fbpx

Blackmagic Design ја најави новата Blackmagic URSA Broadcast G2 камера

Фримонмт, КА, САД – Петок, 12ти Ноември 2021 – Blackmagic Design денес објави за новата Blackmagic URSA Broadcast G2 професионална бродкаст камера од следната генерација со 6K дигитален филмски сензор што носи дигитален филмски квалитет и на традиционалните и на онлајн бродкастерите. Напредниот сензор за дигитален филм од 6144 x 3456 обезбедува исклучителни перформанси при слаба осветленост со двојно засилување ISO до +36 dB, како и 13 застанувања на динамички опсег. Blackmagic URSA Broadcast G2 исто така вклучува H.265 и Blackmagic RAW формати на датотеки, Blackmagic генерација 5 color science, како и USB-C порта за снимање на надворешен диск, но и многу повеќе.

Новата Blackmagic URSA Broadcast G2 е неверојатно моќна камера дизајнирана и за традиционални и за онлајн бродкастери. Дизајзнот 3-во-1 и овозможуваат на камерата да работи како 4К продукциска камера, 4К студиска камера или 6К дигитална филмска камера. Таа е совршено решение за радиодифузерите бидејќи ги користи објективите и батериите што клиентите веќе ги поседуваат. Корисниците можат да снимаат на вообичаени SD-картички, UHS-II картички, CFast 2.0 картички или надворешни USB-дискови, користејќи вообичаени формати на датотеки како што се H.265, Apple ProRes и Blackmagic RAW. Ова значи дека е компатибилна со сите видео едитинг софтвери. Корисниците можат дури и да го сменат држачот на објективот. Ниту една друга бродкаст камера не е толку флексибилна.

Големиот 6K сензор во комбинација со color science од 5тата генерацијата на Blackmagic им ја дава на корисниците истата технологија за снимање што се користи кај дигиталните филмски камери. 6К Сензорот има резолуција од 6144 x 3456, така што е доволно флексибилен за бродкаст и работа со дигитални филмови. Кога се користат B4 објективи, клиентите добиваат 4K прозорец од сензорот за Ultra HD бродкаст потреби. Потоа, ако клиентите се префрлат на PL држач за објективи  или EF, тие можат да ја користат целосната резолуција од 6K на сензорот за дигитален филм. Со 13 застанувања на динамичкиот опсег, корисниците добиваат потемни црни и посветли бели, па затоа е совршен за колор корекција.

Новата URSA Broadcast има неверојатни перформанси при слаба осветленост, така што корисниците можат да снимаат користејќи амбиентална светлина или дури и под светлина на месечината. Blackmagic URSA Broadcast G2 има засилување од -12 dB (100 ISO) до +36 dB (25.600 ISO), така што е оптимизирана за да ги намали зрната и шумот на сликите, додека го опслужува целосниот динамички опсег на сензорот. Засилувањето може да се подеси преку копче на самата камера, менито на LCD екранот или далечински користејќи го SDI протоколот за далечинско управување со камерата.Slide

URSA Broadcast G2 има држач за B4 бродкаст објективи, што вклучува оптика специјално дизајнирана да одговара на сензорот на камерата. Држачот за B4 објективите им овозможува на корисниците да користат модерни ултра HD објективи или ефтини HD објективи. Постарите HD објективи често имаат резолуција што е многу поголема од HD, така што корисниците добиваат одличен квалитет по ниска цена. B4 oбјективите се фантастични бидејќи се пар-фокални, така што сликата останува во фокус додека клиентите зумираат и одзумираат, така што корисниците не треба постојано да го подесуваат фокусот додека снимаат. Корисниците добиваат и целосна електронска контрола на објективот за прилагодување на фокусот, ирисот и зумирањето со помош на контролите на камерата или пак далечински. Дополнително, ако корисниците сакаат да користат алтернативни објективи, може да го сменат држачот во PL, EF и слично.

URSA Broadcast G2 има висококвалитетни филтри со неутрална густина (ND) кои им овозможуваат на корисниците брзо да го намалат количеството светлина што влегува во камерата. Стоп Филтрите 1/4, 1/16 и 1/64 се специјално дизајнирани да одговараат на сензорот како и на color science на URSA Broadcast G2, обезбедувајќи им на корисниците дополнителна ширина и подобра колориметрија. Ова им овозможува на корисниците да користат различни комбинации на решетката и аголот на блендата во различни ситуации. IR филтрите се дизајнирани да рамномерно ги филтрираат и оптичките и IR брановите должини, елиминирајќи ја IR контаминацијата. Плус, статусот на филтерот на LCD-екранот може да се прикаже како дропка, број или стоп редукција.

URSA Broadcast е дизајнирана да работи со стандардни формати на датотеки што ги користат сите бродкаст системи како и софтвери за едитинг. Корисниците можат да снимаат во ProRes 422 HQ и ProRes 422 во QuickTime фајлови. Новата Blackmagic URSA Broadcast G2 може дури и да снима во H.265 во неверојатно мали фајлови со сооднос на компресија од 60:1 до 285:1, со 10-битен квалитет на емитување. Плус корисните можат да снимаат во Blackmagic RAW датотеки, револуционерен нов формат дизајниран да го сними и зачува квалитетот на податоците директно од сензорот од камерата. Тоа значи дека корисниците добиваат совршен опсег на формати на датотеки дизајнирани за сите начини на работа.

Со dual CFast 2.0 и dual SD/UHS-II снимачи на картички, клиентите можат да го изберат медиумот што е најдобар за нив. Двата типа на медиуми се стандардни, ефтини и лесно достапни во продавниците за компјутери и камери. Плус со двојните слотови за картички, URSA Broadcast им овозможува на клиентите непрекинато снимање. Кога картичката е полна, снимањето автоматски продолжува на следната картичка за клиентите да можат да ја заменат полната картичка додека трае снимањето. Клиентите добиваат доволно брзина за да снимаат висококвалитетни ProRes и H.265 формати на видео фајлови, дури и кога работат во Ultra HD со high frame rates. Тоа значи дека URSA Broadcast G2 е лесно да се интегрира во нивните постоечки бродкаст системи. Клиентите можат да снимаат и 12-битни Blackmagic RAW cinema фајлови.

Blackmagic URSA Broadcast G2 има USB-C  приклучок за проширување кој се одликува со голема брзина и се наоѓа на задниот дел од камерата. Тој им овозможува на корисниците да снимаат на надворешни дискови или да поврзат различни додатоци. Доколку корисниците приклучат голем надворешен USB флеш-диск, тогаш можат да снимаат ProRes, H.265 или дури и висококвалитетни 12-битни Blackmagic RAW фајлови за подоцнежно едитирање и колор-корекција. Тоа значи дека кориснците можат само да го преместат дискот на компјутер, а при тоа да немаат потреба да губат време со дополнително копирање на фајловите. Плус USB-портата ќе го напојува дискот што е приклучен.

Blackmagic URSA Broadcast G2 не е само одлична Ultra HD камера, туку е и неверојатна HD камера. Сензорот со висока резолуција и science color од генерација 5 создава неверојатни слики со висок динамички опсег и голема верност на боите. Но, кога корисниците треба да работат во HD, камерата ќе го намали сензорот за слика до стандардите за видео 1080HD. Ова им помага на корисницте брзо да ги објават нивните приказни во етер, во HD или Ultra HD видео стандард, било каде во светот. Плус кога работите во HD, сензорот со висока резолуција овозможува обработка на суб-пиксели за извонредно оштри слики и извонреден anti-aliasing. Blackmagic URSA Broadcast G2 е future-proof камера која е совршена и за HD и за Ultra HD продукција.

URSA Broadcast G2 има држач за заменливи леќи, така што корисниците можат лесно да го заменат вклучениот B4 држач за објектив со EF, PL или дури и F. URSA Broadcast G2 доаѓа со веќе инсталиран B4 држач, но вклучен е и резервен EF држач. Тоа значи дека ако корисниците се почетници, тие можат да го сменат држачот за објективи и да користат евтини фотографски објективи. Фотографските објективи се со неверојатен квалитет бидејќи се дизајнирани за фотографирање со висока резолуција. Корисниците можат опционално да купат и PL и F држачи за објективи одделно. Ако корисниците снимаат за дигитален филм, PL држачот е најдобар избор бидејќи е најчестиот држач за објектив за cinema објективи. Со URSA Broadcast G2, корисниците добиваат камера што работи со практично сите модерни објективи.

Се одликува со истата генерација 5 color science како и врвната URSA Mini Pro 12K. Новата URSA Broadcast G2 обезбедува уште поголем напредок во квалитетот на сликата со неверојатни, прецизни тонови на кожата и верна боја во секоја снимка. Корисниците добиваат нова динамична 12-битна гама-крива дизајнирана да сними повеќе податоци за боја во осветлените делови и во сенките, со цел за уште подобар изглед на сликите. Color science исто така се справува со некои од сложените Blackmagic RAW обработки на слики, така што податоците за бојата и динамичкиот опсег од сензорот се зачувуваат преку метаподатоци што корисниците понтаму можат да ги користат при постпродукцијата.

Опционалните zoom и focus-demand им овозможуваат на корисниците да користат објективи за фотографирање за продукција во живо. Focus и zoom demand имаат USB-C конекции, што значи дека тие го контролираат објективот преку електронската контрола за објективи на самата камера. Секој zoom и focus-demand има 2 USB-C порти, така што корисниците можат да ги поврзат во ланец, а потоа да се поврзат со камерата со една USB конекција. Дизајнот создава чувство за неверојатна прецизност, така што клиентите добиваат многу добра контрола на објективот, така да корисниците можат да го приспособат објективот без да ги симнат рацете од рачките на стативот за камерата.

Има широк спектар на додатоци кои се специјално дизајнирани да работат совршено со URSA Broadcast G2. Со камерата се вклучени како комплет shoulder-mount, V-Lock battery plate и top-handle, така што корисниците не треба да купуваат ништо дополнително. Плус корисниците добиваат резервен EF држач за објективи, па во случај ако немаат B4 објектив, а би сакале да почнат со работа , ќе може да користат фотографски леќи. Корисниците можат да го додадат опционалниот Blackmagic URSA Viewfinder, или за продукција во живо, клиентите може да додадат Blackmagic URSA Studio Viewfinder. Има и опционален fiber конвертор што може да ја напојува камерата на далечина од 2 km преку едно SMPTE влакно. За долгорочно снимање, URSA Mini Recorder овозможува снимање на надворешни SSD дискови.

„Корисниците ја сакаат флексибилноста на оригиналната URSA Broadcast и бараа камера која исто така дава квалитет на дигитален филмски квалитет за бродкаст“, рече Грант Пети, извршен директор на Blackmagic Design. „Ние послушавме и новата URSA Broadcast G2 значи дека кориснците сега не треба да избираат помеѓу дизајн на камера фокусирана на бродкаст или дигитални филмски слики. Со URSA Broadcast G2, тие ги добиваат и двете! URSA Broadcast G2 може да се користи како продукциска камера, студиска камера или дигитална филмска камера, така што тоа е навистина 3 камери во една. Сметаме дека и традиционалните и онлајн кориснците навистина ќе уживаат во креативноста да можат да снимаат Холирвудско квалитетени дигитални филмови“

  • Нативен 6K сензор со 13 стоп чекори на динамички опсег.
  • До +36dB ISO за неверојатни перформанси при слабо осветлување.
  • USB-C приклучокот овозможува снимање директно на надворешни дискови.
  • Вклучува Blackmagic генерација 5 на color science.
  • Обезбедува снимање со извонреден Blackmagic RAW квалитет.
  • Опционални focus и zoom demand за контрола на објективи.
  • Компатибилна со новиот Blackmagic URSA Mini Recorder.
  • Вклучува комплетен DaVinci Resolve Studio за пост продукција.
Select your currency